8

Hoe brengen we de wereldeconomie weer op stoom?

WASHINGTON, DC – De wereldeconomie is in 2013 tussen hoop en vrees blijven hangen. Terwijl het herstel steeds meer momentum lijkt te krijgen, met name in een aantal geavanceerde economieën, is de wereldeconomie nog niet op stoom, en dit lijkt volgend jaar zo te blijven.

De laatste voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds stellen de mondiale bbp-groei in 2014 op 3,6%, wat redelijk is, maar nog wel beneden de potentiele groei van rond de 4%. Met andere woorden zou de wereld nog aanzienlijk meer banen kunnen genereren zonder de inflatiedruk te verhogen.

Dit betekent dat de leden van het IMF (of ze nou geavanceerde economieën, opkomende markten of ontwikkelingslanden zijn) nog veel te doen staat. Een sterk en blijvend herstel dat alle landen en alle mensen vooruit helpt vereist van beleidsmakers om op alle fronten door te zetten; fiscaal, structureel en financieel. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap haar inspanningen vergroten om de samenwerking binnen de G-20, het IMF en andere instellingen te versterken. Alleen door dit soort samenwerking kunnen we het voortdurende effect van de mondiale crisis te boven komen.

We hebben de laatste 5 jaar zeker het ergste scenario (de crisisjaren deel 2) weten te vermijden dankzij de inspanningen van beleidsmakers wereldwijd, in het bijzonder door de vastberadenheid van banken om de mondiale rentetarieven laag te houden en het financiële systeem te ondersteunen, samen met fiscale stimulansen in bepaalde landen. Maar de tijd is gekomen om door te pakken, onder andere door de ruimte te gebruiken die gecreëerd is door onconventioneel monetair beleid om structurele hervormingen te implementeren die de groei kunnen aanjagen en banen creëren.