xi jinping taiwan speech SAM YEH/AFP/Getty Images

China’s gevaarlijke Taiwan-beleid

WASHINGTON, DC – De zich ontwikkelende geopolitieke strijd tussen China en de Verenigde Staten is door velen beschreven als een nieuwe koude oorlog. Als het ooit een hete oorlog wordt, zou het ontvlammingspunt wel eens Taiwan kunnen zijn, grotendeels als gevolg van het Chinese beleid jegens dit eiland.

De Chinese regering heeft de diplomatieke contacten met Taiwan in juni 2016 opgeschort, omdat de pro-onafhankelijkheidspartij, de Democratic Progressive Party (DPP), die net weer aan de macht was gekomen, had geweigerd de zogenoemde 1992 Consensus te erkennen, de politieke grondslag voor het One China-beginsel. Sindsdien heeft de Taiwanese president Tsai Ing-wen echter een gematigd beleid gevoerd, waarmee zij de hardliners onder de aanhangers van de DPP teleurstelde.

Dat is niet goed genoeg voor China, dat Taiwan de duimschroeven is blijven aandraaien. Het land heeft bijvoorbeeld vijf andere landen overgehaald zijn voorbeeld te volgen door de diplomatieke banden te verbreken, waardoor het aantal landen dat formele betrekkingen met het eiland onderhoudt is gereduceerd tot slechts 17. China heeft ook stappen gezet om het toerisme vanaf het vasteland te smoren: waar in 2015 bijna 4,2 miljoen toeristen van het Chinese vasteland Taiwan bezochten, toen de Kuomintang-regering – die pro-Beijing is – nog aan de macht was, daalde het totaal in 2017 naar slechts 2,73 miljoen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/zLh5CQWnl