23

De twijfelachtige economische macht van China

TOKYO – De Wereldbank kondigde onlangs aan dat de Chinese economie die van de Verenigde Staten dit jaar voorbij zal streven, gemeten in Koopkrachtpariteit (KKP). Maar dit is een allerminst holistische voorstelling van de mondiale economische positie van China.

Alhoewel KKP enig nut kan hebben in het vergelijken van de welvaart in verschillende landen wordt deze aanzienlijk beïnvloed door de omvang van de bevolking. India, de tiende economie van de wereld gemeten naar de officiële wisselkoers van de dollar en de roepie, is in termen van KKP de op twee na grootste. Bovendien kunnen hulpbronnen zoals de kosten van geïmporteerde olie of van de motor van een geavanceerd gevechtsvliegtuig beter beoordeeld worden aan de hand van de wisselkoersen van de valuta die worden gebruikt om deze aan te schaffen.

Zeker, de totale omvang is een belangrijk aspect van de economische macht. China heeft een aantrekkelijke markt en is de grootste handelspartner van veel landen – machtsbronnen waar de Chinese leiders niet voor schromen om gebruik van te maken.

Maar zelfs als het totale bbp van China dat van de VS passeert (in welke maat dan ook gemeten) zullen de twee economieën zeer verschillende structuren en niveaus van verfijning  behouden. En het Chinese inkomen per hoofd van de bevolking (een accuratere maat van economische sofisticatie) is slechts 20% van dat in Amerika en het zal op zijn minst nog tientallen jaren duren om dit in te halen (als dit ooit al gebeurt).