China and US US State Dept/Flickr

De twijfelachtige economische macht van China

TOKYO – De Wereldbank kondigde onlangs aan dat de Chinese economie die van de Verenigde Staten dit jaar voorbij zal streven, gemeten in Koopkrachtpariteit (KKP). Maar dit is een allerminst holistische voorstelling van de mondiale economische positie van China.

Alhoewel KKP enig nut kan hebben in het vergelijken van de welvaart in verschillende landen wordt deze aanzienlijk beïnvloed door de omvang van de bevolking. India, de tiende economie van de wereld gemeten naar de officiële wisselkoers van de dollar en de roepie, is in termen van KKP de op twee na grootste. Bovendien kunnen hulpbronnen zoals de kosten van geïmporteerde olie of van de motor van een geavanceerd gevechtsvliegtuig beter beoordeeld worden aan de hand van de wisselkoersen van de valuta die worden gebruikt om deze aan te schaffen.

Zeker, de totale omvang is een belangrijk aspect van de economische macht. China heeft een aantrekkelijke markt en is de grootste handelspartner van veel landen – machtsbronnen waar de Chinese leiders niet voor schromen om gebruik van te maken.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/GFnj4djnl