kaixi2_ZhangPengLightRocketviaGettyImages_chinesemetrotravelersoncellphones Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

China’s nieuwe mondiale media-orde

PARIJS – Sinds het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede dertig jaar geleden is de economische ontwikkeling van China buitengewoon geweest. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen van veel westerse leiders en analisten heeft het land niet geleidelijk aan de persvrijheid omarmd of de burgerrechten gerespecteerd. Integendeel: uit een recent rapport van Reporters Without Borders(RSF) blijkt dat China er vandaag de dag actief aan werkt om een repressieve “nieuwe mondiale media-orde” op te bouwen – een initiatief dat een duidelijk gevaar inhoudt voor de democratieën in de wereld.

De persvrijheid, een van de voornaamste eisen van de betogers op het Plein van de Hemelse Vrede, wordt officieel gegarandeerd door artikel 35 van de Chinese grondwet. Toch lappen de Communistische Partij van China (CPC) en haar staatsapparaat deze bepaling nog steeds routinematig aan hun laars.

China is in feite een van de landen waar wereldwijd de meeste journalisten gevangen worden gezet, en staat op de 177e plaats (van de 180 landen) in de 2019 World Press Freedom Index van RSF. De “Grote Firewall van China,” een ultra-geavanceerd filtersysteem voor het internet, beperkt de toegang voor het grootste deel van de 830 miljoen internetgebruikers van China, en de CPC heeft er geen moeite mee uitgevers en sociale media-platforms onder druk te zetten om zichzelf te censureren. China wijst nu openlijk de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens af, met retoriek over “sociale harmonie” en de “relativiteit van waarden.”

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/k9kNbZwnl