tourist chinese flag TENGKU BAHAR/AFP/Getty Images

Wie is bang voor de invloed van China?

HONG KONG – Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft het Westen grote hoeveelheden geld gestoken in pogingen om tot politieke liberalisering aan te zetten in China, onder meer via programma's om de rechtsstaat, de civil society, de transparantie en de aansprakelijkheid van de regering gestalte te geven. De resultaten waren teleurstellend. In plaats van democratischer te worden is China de afgelopen tijd afgegleden in de richting van een stevig autoritarisme. En nu steekt het land zelf geld in pogingen om de democratieën in de wereld te beïnvloeden.

De pogingen van China om zijn invloed in het Westen uit te breiden zijn onderwerp geweest van mediaverslagen en onderzoeken van denktanks, en hebben tot zorgen geleid bij hooggeplaatste politici, van de Amerikaanse vice-president Mike Pence tot de vroegere Australische premier Malcolm Turnbull. Tot de “beïnvloedingsoperaties” van China, zo betogen zij, behoren het cultiveren van banden met westerse politici, het oprichten van Confucius-instituten over de hele wereld om de Chinese taal en cultuur te promoten, het uitbreiden van het mondiale bereik van China's officiële propagandanetwerken, en donaties aan en uitwisselingsprogramma's met academische instellingen.

Hoe moeten westerse liberale democratieën zich opstellen tegenover een China dat profiteert van hun openheid om zijn eigen ideologische en geopolitieke doeleinden te bevorderen?

https://prosyn.org/pkZdgSanl