Thousands of Chinese travellers rush to buy their train tickets at the railway station in Beijing STR/AFP/Getty Images

Zal China daadwerkelijk de Amerikaanse hegemonie overnemen?

CAMBRIDGE – Terwijl China en de Verenigde Staten zich in hun meest recente handels-schermutselingen storten beschouwen de meeste economen het als een gegeven dat China op de lange termijn mondiale economische superioriteit zal behalen, wat er nu ook gebeurt. Is het tenslotte met vier maal zoveel mensen als de VS en een vastbesloten inhaalprogramma na eeuwen van technologische stagnatie niet onvermijdelijk dat China het stokje der economische hegemonie voor eens en altijd zal overnemen?

Ik ben hier nog niet zo zeker van. Veel economen, waaronder veel van dezelfde experts die de grote beroepsbevolking van China als een doorslaggevend voordeel zien, maken zich tegelijkertijd zorgen dat robots en kunstmatige intelligentie uiteindelijk de meeste banen zullen laten verdwijnen, wat de meeste mensen hun tijd zal doen verdrijven met recreatieve activiteiten.

Wat zal het worden? Wie zal het de komende honderd jaar gaan overnemen, Chinese arbeiders of robots? Wanneer robots en AI de komende honderd jaar de dominante aandrijvers van de productie zullen worden zal een te grote bevolking – en vooral een die gecontroleerd moet worden door beperkingen op internet en toegang tot informatie – om te onderhouden wellicht juist voor China een grotere hindernis betekenen. En de snelle vergrijzing van de Chinese bevolking vergroot deze uitdaging alleen nog maar.

https://prosyn.org/xSbH5wVnl