rogoff213_Pictures Ltd.Corbis via Getty Images_chinarealestate Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

De problemen van Chinaʼs vastgoedsector

CAMBRIDGE – Het dreigende faillissement van de Chinese vastgoedreus Evergrande, die een schuld heeft van 300 miljard dollar, heeft beleggers wereldwijd in rep en roer gebracht. Analisten hebben zich vooral geconcentreerd op de vraag of de Chinese regering erin zal slagen het probleem binnen de perken te houden, zodat het niet uitloopt op een bredere financiële crisis in westerse stijl.

Gezien de diepe zakken van de regering, waaronder ruim 3 biljoen dollar aan deviezenreserves, en haar vermogen om zonder lange gerechtelijke procedures herstructureringsvoorwaarden op te leggen, zouden weinigen een dergelijke uitkomst in twijfel willen trekken. Maar als China zich alleen concentreert op de financiële stabiliteit op de korte termijn, gaat het voorbij aan de grotere uitdaging: het opnieuw in evenwicht brengen van een economie die veel te lang voor banen en groei afhankelijk is geweest van zijn enorme vastgoedsector.

Het buitensporige aandeel van vastgoed en aanverwante diensten in het Chinese bbp – ter hoogte van maar liefst 25 procent, en slechts een klein beetje minder na correctie voor de netto-uitvoer – is zelfs groter dan het aandeel van de vastgoedsector in de Spaanse en Ierse economieën op het hoogtepunt vóór 2008. Door het domino-effect op andere sectoren kan een aanzienlijke groeivertraging in de Chinese vastgoedsector de komende jaren makkelijk 5 tot 10 procent van de cumulatieve bbp-groei afsnoepen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/F4OkE8nnl