fischer175_Zhang WeiChina News Service via Getty Images_china normal life Zhang Wei/China News Service via Getty Images

China heeft gewonnen in 2020

BERLIJN – In de toekomstige geschiedenisboeken zal 2020 vermeld staan als het jaar van de grote COVID-19-pandemie, en terecht. Maar 2020 zal ook de geschiedenis ingaan als het jaar waarin er een einde kwam aan de afschuwelijke ambtstermijn van de Amerikaanse president Donald Trump. Beide episodes zijn nauw met elkaar verbonden en zullen blijvende sporen achterlaten, deels omdat ze zich ontvouwden tijdens een bredere wereldwijde overgang van de door de VS gedomineerde twintigste eeuw naar een door China gedomineerde eenentwintigste eeuw.

Tegen deze achtergrond is 2020 voor China een zeer succesvol jaar gebleken. Maar aan het begin van het jaar zag dat er zeker nog niet naar uit, toen een nieuw coronavirus, SARS-CoV-2, de metropool Wuhan in zijn greep had. Door ernstige fouten van de Chinese autoriteiten kon deze virusuitbraak uitgroeien tot een pandemie, die nu aan bijna 1,5 miljoen mensen het leven heeft gekost en de wereldeconomie tot stilstand heeft gebracht. Eerder dit jaar leek het erop dat de centrale leiding van China met een diepe vertrouwenscrisis zou worden geconfronteerd. Bovenop een handelsoorlog met de Verenigde Staten bracht COVID-19 het land tijdelijk op de knieën.

Sindsdien heeft de krachtige onderdrukking van de democratische beweging in Hongkong door de Chinese president Xi Jinping het wantrouwen in het Westen alleen nog maar verder vergroot. De inperking van de vrijheden op grond van een draconische nieuwe nationale veiligheidswet heeft een einde gemaakt aan het tijdperk van ʻéén land, twee systemenʼ en ernstige vragen opgeroepen over de toekomst van Taiwan.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/0jhx58enl