OBOR forum Lintao Zhang/Getty Images

De Marco Polo strategie van Xi Jinping

CAMBRIDGE – Afgelopen maand overzag de Chinese president XI Jinping een zwaar georkestreerd ‘Nieuwe Zijderoute’ forum in Peking. Het tweedaagse evenement trok 29 staatshoofden, waaronder de Russische president Poetin, en 1200 afgevaardigden uit meer dan 100 landen. Xi noemde het zogeheten Chinese ‘Belt and Road Initiative (BRI)’ (vert. Gordel en Weg Initiatief) het ‘project van de eeuw.’ De 65 betrokken landen omvatten twee derde van de totale landmassa van de aarde en ongeveer vier en een half miljard mensen.

Origineel aangekondigd in 2013 is het plan van Xi om Eurazië te integreren door middel van een biljoen dollar aan investeringen in infrastructuur die zich uitstrekt van China naar Europa met extensies naar Zuidoost-Azië en Oost-Afrika al het Chinese nieuwe Marshallplan genoemd, als wel zijn poging tot een grand strategy. Sommige waarnemers zagen het forum ook als onderdeel van Xi’s inspanning om het vacuüm achtergelaten door Trumps afwijzing van de Trans-Pacific Partnership handelsovereenkomst van Barack Obama op te vullen.

Het ambitieuze initiatief van China zou voorzien in zeer nodige snelwegen, treinverbindingen, pijpleidingen, havens, en energiecentrales in arme landen. Ook zou het Chinese bedrijven stimuleren om hun investeringen in Europese havens en spoorwegen te vergroten. De ‘gordel’ zou een enorm netwerk van snelwegen en treinverbindingen door Centraal-Azië omvatten, en de ‘weg’ refereert aan een reeks zeeroutes en havens tussen Azië en Europa.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/e3IskU2nl