willems5_FRANCOIS GUILLOTPOOLAFP via Getty Images_charliehebdomemorial Francois Guillot/Pool/AFP via Getty Images

Het demoniseren van journalisten moet stoppen

AMSTERDAM – Deze maand is het vijf jaar geleden dat Saïd en Chérif Kouachi de Parijse kantoren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo bestormden en, tijdens een nachtmerrie die maar een paar minuten duurde, twaalf mensen vermoordden. In de dagen daarna gingen miljoenen mensen in Frankrijk en elders de straat op om uiting te geven aan hun solidariteit met de vermoorde journalisten.

Voor Europeanen vertegenwoordigden de Charlie Hebdo-moorden de eerste massale aanval op journalisten vlakbij huis. #JeSuisCharlie (“Ik ben Charlie”) werd een van de meest populaire hashtags op Twitter ooit. De persvrijheid was een “trending topic.”

Maar sindsdien is de strijd ter verdediging van de persvrijheid geluwd, en is de mobilisatie van het publiek van voorbijgaande aard gebleken – ook in het geval van Charlie Hebdo. In januari 2019 klaagde het personeel van het tijdschrift in een redactioneel commentaar dat de mensen niet langer over de schietpartij wilden horen. “Misschien moeten jullie er maar eens over ophouden!” werd naar verluidt tegen hen gezegd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/88PGZq8nl