davies72_Boris Roesslerpicture alliance via Getty Images_climate protest ecb Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Sentralbankers grønne mål får noen til å se rødt

LONDON – Dagens sentralbanker står overfor en rekke utfordringer. Det kan derfor virke overraskende at politikere og byråkrater diskuterer hvorvidt sentralbanker skal bidra til å bekjempe klimaendringene.bMen dersom vi ser nærmere etter forstår vi hvorfor. Etter ti år med omfattende oppkjøp av verdipapirer (såkalte kvantitative lettelser), er sentralbankenes balanse oppblåst, og skjevheter ved disse oppkjøpene kan bidra til å sinke det grønne skiftet.

Forskere ved London School of Economics viste at selv om energiselskaper kun står for rundt 5 % av selskapsobligasjoner utstedt i euro, utgjorde de rundt 25 % av obligasjonsoppkjøpene til den europeiske sentralbanken (ESB) fra 2014 til 2017. Likeledes har Greenpeace beregnet at rundt en fjerdedel av ESBs oppkjøp av verdipapirer under den første bølgen av kvantitative lettelser kan knyttes til fossile drivstoff.

Det er forståelig at mange er opptatt av ESBs oppkjøpsstrategi under koronakrisen. Men dette er relativt ukjent farvann for sentralbanker. Det er derfor ikke lett å komme fram til enighet om hvilken rolle sentralbanker skal spille i klimapolitikken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/nxL5G2fnb