hendricks1_ORLANDOSIERRAAFPGettyImages_honduranwomanholdingbaby Orlando Sierra/AFP/Getty Images

De belegerde vrouwen van Midden-Amerika

WASHINGTON, DC – In Honduras, El Salvador en Guatemala komen vrouwen die proberen aan de armoede te ontsnappen door kleine bedrijfjes te starten er dikwijls achter dat succes nóg meer lijden met zich mee kan brengen – en niet alleen voor hen, maar ook voor hun kinderen. Behalve dat ze te kampen hebben met een machismo-cultuur, zorgt de zwakke bescherming door de staat ervoor dat succesvolle vrouwelijke ondernemers kwetsbaar zijn voor gewapende bendes en milities. Zoals de eigenaresse van een kleine cosmetica-firma het formuleerde: “Ik heb het gevoel dat het beter is dat mijn bedrijf niet groeit, want als dat wel gebeurt, word ik afgeperst.”

Deze zorgen worden bevestigd door recent onderzoek. Women and Girls Empowered (WAGE), een in de Verenigde Staten gevestigd initiatief om de wettelijke, economische en beleidsbarrières voor vrouwelijk ondernemerschap in arme landen weg te nemen, heeft onlangs in Honduras en El Salvador 27 bijeenkomsten van zogenoemde “focus groups” georganiseerd. Veel van de barrières voor de economische empowerment van vrouwen die werden geïdentificeerd – zoals de beperkte toegang tot kredieten, een tekort aan onderwijs op bedrijfskundig en financieel gebied, ongelijke eigendomsrechten, en een gebrekkige aansluiting op sociale netwerken en markten – doen zich over de hele wereld gelden.

Maar de vrouwen in Midden-Amerika worden geconfronteerd met extra dreigingen zoals geweld van de kant van gewapende bendes en de georganiseerde misdaad. Het aantal moorden op vrouwen of meisjes, om met gender verband houdende redenen, heeft epidemische niveaus bereikt. In Honduras werden in 2016 5,8 van dergelijke moorden gepleegd op de 100.000 vrouwen, en in El Salvador zelfs 10,2 op de 100.000 vrouwen. Bendes dwingen kinderen ook om zich bij hen aan te sluiten, en onderwerpen meisjes aan seksueel misbruik.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/zcoFhhinl