psanchez1_Jeff J MitchellGetty Images_cataloniaspainflag Jeff J Mitchell/Getty Images

Catalonië, Spanje en Europa zijn samen beter af

MADRID – Europa is bovenal vrijheid, vrede en vooruitgang, We moeten deze waarden verder ontwikkelen en van Europa het toonaangevende model van integratie en sociale gerechtigheid maken dat zijn burgers beschermt. Het Europa waar we naar streven, het Europa dat we nodig hebben en het Europa dat we aan het opbouwen zijn, is gebaseerd op democratische stabiliteit binnen de lidstaten en kan geen unilaterale inbreuk op zijn integriteit aanvaarden. Het Europa dat we bewonderen is gebouwd op het beginsel van overlappende identiteiten en gelijkheid voor alle burgers, en op de verwerping van nationalistische ideologieën en extremisme.

Om deze reden is de uitdaging van het separatisme in Catalonië, dat is ontwikkeld tegen en buiten het constitutionele raamwerk van Spanje, en dat de meerderheid van de Catalanen die tegen onafhankelijkheid is het zwijgen oplegt, een uitdaging voor Europa en de Europeanen.  Het behoud van deze waarden in Catalonië vandaag de dag betekent het beschermen van het open, democratische Europa waar we voor staan.

Spanje heeft deze waarden in 1978 vastgelegd, toen een volledig democratische grondwet werd ingevoerd en geratificeerd. Dat historische document werd in een referendum door bijna 88% van de kiezers gesteund. In Catalonië waren de steun en de opkomst zelfs nog hoger:  zo'n 90,5% van de Catalanen steunde de nieuwe grondwet.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/s5qyTd8nl;