8

Naar een cashloos Afrika

YAMOUSSOUKRO – India jaagt sinds kort een ambitieus nieuw doel na: een cashloze economie. Ondanks opstartproblemen en frustraties zal dit voor de 1,31 miljard inwoners van het land uiteindelijk een verandering ten goede blijken. Afrika zou hetzelfde doel moeten nastreven – en de eerste stap moeten zetten door een monetaire unie op richten.

Natuurlijk is het bereiken van een cashloze samenleving geen doel op zich. Het is slechts een middel om financiële inclusie, veiligheid, en welvaart te helpen bevorderen.

Op dit moment maakt een geschatte 326 miljoen Afrikanen – 80 % van de volwassen bevolking van het continent – geen gebruik van formele of informele financiële diensten. Maar bankbiljetten onder het matras stoppen is geen goede manier om het spaargeld van families te beveiligen, en een nog slechtere manier om huishoudens genoeg kapitaal te laten vergaren om aan chronische armoede te ontsnappen.

Overeenkomstig schrapen miljoenen Afrikanen hun levensonderhoud bij elkaar in de informele economie, die in het merendeel van Afrika gemiddeld 41% van het bbp vertegenwoordigd. Dit laat ze onbeschermd, en verstoken van een traject naar financiële stabiliteit en opbouw van vermogen. Een beweging richting een cashloze maatschappij zou burgers, bedrijven, en beleidsmakers dwingen om mechanismen te ontwerpen om alle Afrikanen toegang tot de financiële sector te geven, wat de levens van de miljoenen die nu niet of slechts marginaal bankieren drastisch zou verbeteren. En het zou veel kostwinners binnen de formele economie brengen – een enorme economische kans voor Afrika.