3

De weg naar autoveiligheid

TOKYO – De auto (lang een symbool van vrijheid, status en succes) staat op een kruispunt in zijn bestaan. Meer dan een eeuw hebben auto’s miljarden mensen in staat gesteld om verder, sneller en efficiënter te reizen dan ooit tevoren. Ze hebben geholpen de grote economieën van de wereld kracht te geven en hebben ons moderne sociale en culturele landschap vormgegeven. Maar dit alles voor een hoge prijs: ongelukken, files, vervuiling en een ongemakkelijke afhankelijkheid aan olie, om er een aantal te noemen.

Onze uitdaging is daarom om de voordelen te vergroten en de schade die wordt gedaan te verminderen (en uiteindelijk te elimineren), zodat de toekomst van reizen per auto schoon is, efficiënt, veilig en toegankelijk voor iedereen. Om onze industrie een instrument van vooruitgang te laten blijven moeten we daarom nauw samenwerken met onze collega’s uit andere industrieën en uit de overheid op drie belangrijke gebieden: veiligheid, het milieu en betaalbaarheid.

De veiligheid op de weg is een ernstige zorg. Er komen dagelijks meer dan 3000 mensen om in auto-gerelateerde ongelukken. Landen met lagere inkomens hebben minder dan de helft van alle voertuigen maar lijden meer dan  90% van de dodelijke ongelukken. India heeft vier keer zo weinig auto’s als Frankrijk alhoewel het meer dan 20 keer zoveel verkeersdoden lijdt, dat is dus 80 keer zoveel ongelukken per auto.

Maar de veiligheid gaat vooruit. In Europa is, zelfs terwijl het aantal voertuigen is verdubbeld, het aantal wegendoden gehalveerd. Een reden hiervoor is de introductie van nieuwe technologieën zoals antiblokkeersystemen, airbags en elektronische stabiliteitscontrole. Technologie die nu in ontwikkeling is zou zelfs het aantal auto-gerelateerde doden geheel kunnen wegnemen.

Een van deze innovaties is het autonoom rijden. Renault en Nissan werken momenteel aan complementaire technologieën die aanrijdingen kunnen voorspellen, detecteren en vermijden. Door het reduceren van de stress van rijden in zwaar verkeer en op onbekende locaties belooft deze technologie grotere bescherming voor zowel bestuurders als voetgangers. Ze is in het bijzonder waardevol voor mensen met beperkte mobiliteit zoals ouderen of gehandicapte bestuurders.

Maar zulke doorbraaktechnologieën worden niet simpelweg uitgevonden en dan geïmplementeerd. Ze hebben overheidssteun nodig in de vorm van een samenhangende reeks wetten en regels over het gebruik ervan. Beleidsmakers moeten daarom betrokken worden bij de vroege ontwikkelingsfase als we het doel van wegen met ‘nul doden’ tijdens ons leven willen bereiken.

De auto-industrie kan ook een bijdrage van vitaal belang aan het milieu leveren. Vijftien jaar geleden evalueerde de Renault-Nissan Alliantie de milieu-impact van haar wagens tijdens hun hele levenscyclus. De studie onderzocht het effect van ons gebruik van ruwe materialen; de impact van uitlaatgassen op de volksgezondheid, in het bijzonder in dichtgeslibde stedelijke gebieden; en de bijdrage aan de algehele broeikasgasuitstoot, waarvan 23% komt van de mondiale auto-industrie.

Als resultaat van deze evaluatie investeerde de alliantie meer dan 4 miljard euro in nul-uitstoot-technologie. Vandaag de dag zijn wij de enige autogroep die een gehele lijn auto’s met nul-uitstoot en lichte commerciële voertuigen massaproduceert. Renault en Nissan hebben samen wereldwijd meer dan 100.000 van deze wagens verkocht, meer dan alle andere grote automakers bij elkaar.

De grotere opgave is om deze voertuigen te integreren in een efficiënter en schoner energienetwerk, bijvoorbeeld door het vervangen van verouderde koolcentrales door hydro-elektrische stroom. Bovendien zouden lokale en nationale overheden samen moeten werken met de auto-industrie om voertuigen met nul-uitstoot in de nationale transportinfrastructuur te integreren. Als dit wordt bereikt geloven wij dat het voor auto’s in de afzienbare toekomst mogelijk is om geen impact te hebben op het milieu.

Betere gezondheid en veiligheid zouden echter niet ten koste moeten gaan van ontwikkelingslanden (en hoeven dit ook niet), wiens burgers ook de vruchten willen plukken van de welvaart waar de burgers van ontwikkelde landen al zolang van genieten. In 1999 waren Brazilië, Rusland, India en China verantwoordelijk voor 8% van de autoverkopen wereldwijd. In 2012 bereikten hun gecombineerde verkoopcijfers een ontzagwekkende 35% van het mondiale totaal. En dit aandeel zal zeker nog groeien.

Een reden voor deze uitzonderlijke groei is dat autoproducenten goedkopere auto’s hebben ontwikkeld voor een nieuwe prijsbewuste middenklasse. Het CMF-A programma van de Alliantie, gecreëerd en geproduceerd in India, zal de weg bereiden voor veel meer betaalbare auto’s door de hele ontwikkelingswereld. Deze vooruitgang loopt voorop in een groeiende trend van ‘zuinige innovatie’ die ook steeds meer in ontwikkelde markten wordt overgenomen.

De impact die de auto de afgelopen honderd jaar gehad heeft op ons politieke, economische, sociale en culturele leven valt moeilijk te overschatten. De mondiale verkoop van de industrie is groter dan het bbp van alle behalve de vijf grootste economieën en er werken wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen in. De toekomst ervan valt samen met die van de wereldeconomie. De uitdaging is nu om de auto zo te heruitvinden dat het een trotse totem blijft van vrijheid en veiligheid in de tientallen jaren die voor ons liggen.

Vertaling M. Trap