De ratingrevolutie

CAMBRIDGE – ‘Bonjour Monsieur, comment pourrais-je vous aider?’ vraagt de serviele conciërge in mijn hotel in Parijs. Ik vraag me onmiddellijk af wat er is gebeurd met de beruchte arrogantie van de stad, vooral naar Amerikaanse toeristen. Als de Franse hoofdstad niet langer de onbeleefdste stad van Europa is, is dat wellicht te danken aan de groei van online-rating mogelijkheden, zoals Tripadvisor.

Reiswebsites bestaan al sinds de jaren negentig, toen Expedia, Travelocity en andere vakantieboekingssites werden gelanceerd die reizigers in staat stelden om de prijzen van vliegreizen en hotels met een muisklik te vergelijken. Met informatie die niet langer werd gecontroleerd door reisagenten of verstopt was in zakennetwerken onderging de reisindustrie een revolutie, omdat een grotere transparantie de prijzen naar beneden dreef.

Nu staat de industrie aan het begin van een nieuwe revolutie, waarbij dit maal de kwaliteit van de service getransformeerd wordt. Online-rating platforms - gespecialiseerd in hotels (Tripadvisor), restaurants (Zagat), appartementen (Airbnb) en taxi’s (Uber) – staan reizigers in staat om recensies en ervaringen uit te wisselen die iedereen kan lezen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/1S2zfMInl