james172_Tayfun CoskunAnadolu Agency via Getty Images_trump biden Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

Kapitalister og sosialister, foren dere!

PRINCETON – Verdens mest dynamiske økonomi er ledet av et kommunistparti, mens det som lenge har vært kapitalismens høyborg blir (van)styrt av en mann som har gått konkurs seks ganger. Dagens ideologiske landskap blir stadig mer uoversiktlig, og det kan virke som om merkelapper betyr stadig mindre.

President Trump og hans republikanske meningsfeller hevder at de er selve bolverket som står mellom den amerikanske drømmen og en sosialistisk revolusjon. Selv om Trumps demokratiske utfordrer i det kommende presidentvalget, Joe Biden, ikke vil gjøre slutt på kapitalismen, så har han uttrykt støtte til tanken om å gjøre slutt på det som kalles “shareholder capitalism.” Uansett er kapitalisme og sosialisme igjen begreper det strides om i det offentlige ordskiftet.

Men i motsetning til tidligere tider, har forsvaret av kapitalismen svekket seg, både intellektuelt og politisk. Mens politisk korrekte kapitalister (“woke capitalists”) som det eksklusive merket Lululemon fremmer budskap om å motsette seg kapitalismen (“resist capitalism”), har selv tradisjonelle kapitalister, som det innflytelsesrike Business Roundtable – en organisasjon for direktørene i USAs største børsnoterte selskaper — fremmet fundamentale reformer. Likeledes har Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, fordømt nyliberalisme og markedsfundamentalisme.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/DM7upy8nb