rogoff219_ Sean GallupGetty Images_chinashipping Sean Gallup/Getty Images

Kan de wereld zich Rusland-achtige sancties tegen China veroorloven?

CAMBRIDGE – Krijgen we, nu de wereldwijde economische gevolgen van de huidige, door het Westen opgelegde sancties tegen Rusland duidelijker worden, een voorproefje van hoe een handels- en financiële breuk met China eruit zou kunnen zien? Misschien, maar veel wetenschappelijke studies over de nettovoordelen van de mondialisering suggereren dat sancties tegen China of een breuk in de Chinees-Amerikaanse economische betrekkingen waarschijnlijk een kleinere kwantitatieve impact zouden hebben dan men zou denken, althans op de middellange tot lange termijn.

Dit geldt zowel voor de Verenigde Staten als voor China, die grote en relatief gediversifieerde economieën zijn. Hoewel een economische breuk met China de VS en Europa dus minder zou schaden dan men zou denken, zouden sancties tegen China ook lang niet zo doeltreffend kunnen blijken als de maatregelen tegen Rusland.

Om een idee te krijgen van de omvang van de gevolgen, moet men kijken naar het huidige debat in Europa over de beperking van de invoer van Russisch gas. Te oordelen naar de aarzelende houding van de Europese beleidsmakers zou men kunnen denken dat het afsluiten van de energieleveranties uit Rusland, dat ongeveer 35 procent van Europaʼs aardgas levert, het continent tot een epische recessie zou veroordelen. Maar in zorgvuldige wetenschappelijke studies, waaronder een studie van de UCLA econoom David Baqaee en co-auteurs, wordt geschat dat het negatieve effect van een dergelijke stap op de Duitse economie, die het meest kwetsbaar is, waarschijnlijk ver onder de één procent van het bbp zou liggen, of twee procent in een extreem scenario.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/Iffy9M1nl