7

Wordt de yuan een internationale reservemunt?

SEOUL – Vorige maand heeft China zijn eerste vliegdekschip te water gelaten. Het land maakt zich nu op om de Verenigde Staten uit te dagen in de Zuid-Chinese Zee. Door een plan op te stellen om zijn munt te internationaliseren probeert China tevens de dollar naar de kroon te steken op het internationale toneel.

Bij het opeisen van een mondiale rol voor de Chinese munt, de yuan, volgen de Chinese beleidsmakers een doelbewust gekozen pad. Om een eerbiedwaardig Chinees spreekwoord te citeren: “bij het oversteken van de rivier zoeken ze al voelend naar stenen.”

De eerste stap van de autoriteiten was het toestaan dat Chinese ondernemingen de yuan gebruikten voor de afwikkeling van handelstransacties met het buitenland. Toen buitenlandse bedrijven die naar China exporteerden betalingen in yuan accepteerden, kwamen grote hoeveelheden Chinese valuta terecht op bankrekeningen in Hong Kong. Dat leidde tot de volgende stap: Buitenlandse bedrijven die in China willen investeren, mochten gebruik maken van deze deposito's door obligaties in yuan uit te geven, en uitverkoren buitenlandse financiële instellingen mochten yuan beleggen op de Chinese markt voor interbancaire obligaties.

Deze zomer heeft China vervolgens plannen bekendgemaakt om banken in Hong Kong toe te staan yuan te lenen aan bedrijven in Shenzhen, waardoor die stad financieel werd opengesteld voor de rest van de wereld. De verwachting is dat als deze financiële openstelling van Shenzen goed uitpakt, zij breder zal worden ingezet.