karacsony1_ATTILA KISBENEDEKAFP via Getty Images_democracy hungary ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images

Hogyan győzhet újra a demokrácia?

Magyarország demokratikus eróziója és az állam majdnem teljes túszul ejtése mélyebb strukturális problémák tünetei, amelyek más demokráciákat is jellemeznek és amelyek immár az emberiég jövőjét is veszélyeztetik. Ezekkel a kihivásokkal szemben a demokraták nem adhatják meg magukat a fatalizmusnak vagy az apátiának.

BUDAPEST – A politikai ébredésem 1989-ben, a magyarországi kommunizmus bukása és az azt követő rendszerváltás időszakára esett. Egyszerre lenyűgözött és végtelenül lelkesített az országom gyors demokratizációja. Tinédzserként még arra is rávettem a szüleimet, hogy vigyenek el az osztrák határhoz, ahol saját szemmel láthattam a történelmi pillanatot: a Vasfüggöny lebontását, mely lehetővé tette a keletnémet menekültek számára, hogy a Nyugat felé induljanak. A demokratikus jövőnkbe vetett határtalan remény teljesen magával ragadott, miközben a különböző új újságokat, kiadványokat olvastam és részt vettem az újonnan megalakult demokratikus politikai pártok gyűlésein.

Napjainkban ezek az érzések már inkább gyerekes naivitásnak tűnnek, vagy legalábbis egy idilli lelkiállapot termékének. A demokrácia és az emberi civilizáció jövője egyaránt komoly veszélyben van, sokrétű és egymást átfedő válságok fenyegetik.

A kommunizmus bukása után három évtizeddel, ismét antidemokratikus politikai erőkkel kell szembenéznünk Európa-szerte. Ezek tettei gyakran a régi stílusú kommunista vezetőket idézik, azzal a különbséggel, hogy ők most a tekintélyelvű, nacionalista populizmust képvisel. A régi idők kommunista vezetőihez hasonlóan, ők is ugyanúgy zúgolódnak a „külföldi ügynökök” és az „állam ellenségei” miatt, és ezt a bélyeget bárkire rásütik, aki ellenzi az általuk képviselt értékeket vagy politikai preferenciákat. Továbbra is becsmérlik a Nyugatot, gyakran ugyanazokat a sértő kifejezéseket használva, mint amelyeket már a kommunizmus ideje alatt is hallottunk. A politikai gyakorlatuk aláásta a demokratikus normákat és viccet csinál a demokratikus intézményekből, lerombolva a szabad közszférát, hazugságokkal és manipulációkal mosva polgártársaink agyát.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/179mELDhu