Italy and Germany Simon Granati/Getty Images

Een “Brexit” levert Italië geen voordelen op

MILAAN – Tot zeer kort geleden hadden de meeste Europeanen weinig aandacht voor het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Nu de mogelijkheid van een “Brexit” reëel is geworden, worden zij steeds meer in beslag genomen door de implicaties daarvan. Maar in plaats van serieus de risico's af te wegen, gedragen velen zich als de leden van een grote familie die op het punt staat een rijke verwante te verliezen, waarbij ze stilletjes de erfenis al aan het verdelen zijn nog voordat het testament is voorgelezen.

Dit is zeker het geval in Italië, waar velen verwachten dat een “Brexit” voordelen met zich zal meebrengen. Daarbij wijst de sterk pro-Europese premier Matteo Renzi de weg naar een meer geïntegreerd Europa, met een welvarend Apennijns schiereiland in het midden. Maar zulke verwachtingen overschatten de voordelen van een “Brexit” voor de rest van de EU, terwijl de risico's enorm worden onderschat.

Om te beginnen zouden de hogere kosten van de handel met Groot-Brittannië, een belangrijke importeur van Italiaanse goederen, de Italiaanse exporteurs schade toebrengen, in een tijd dat het land probeert te ontsnappen aan de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De verwachting bij het Italiaanse volk dat noch Groot-Brittannië noch de EU de ander handelsbeperkingen zal opleggen lijkt weinig overtuigend, gezien de protectionistische tendenzen die de Britse eurosceptici de wind in de zeilen hebben gegeven, en de mogelijkheid dat Europese beleidsmakers zullen pogen andere lidstaten ervan af te schrikken het voorbeeld van Groot-Brittannië te volgen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/QqSrpCM/nl;