krauss47_Matt CardyGetty Images_dollar euro Matt Cardy/Getty Images

Brexit is een zegen voor Europa en de VS

STANFORD – De meeste Europeanen zijn blij dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Of zij beseffen dat het economisch beleid van Biden de euro en Europa in een impasse zal brengen, is een andere zaak. De nieuwe Amerikaanse regering zal willen dat de euro sterk blijft ten opzichte van de dollar om de Amerikaanse economie draaiende te houden.

Met het doel de uitgaven voor de pandemie-respons, het milieu en de infrastructuur op te voeren, zal het Witte Huis van Biden ongetwijfeld druk uitoefenen op de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) om de waarde van de dollar zo laag mogelijk te houden, ongeacht de vraag hoeveel meer begrotingsimpulsen zij nog aan het Congres zal weten te ontfutselen. En omdat er al zoveel gunsten zijn verleend aan Donald Trump, zal Fed-voorzitter Jay Powell niet in staat zijn om Biden te weerstaan. In deze context was het een geniale zet van Biden om Janet Yellen te benoemen tot minister van Financiën. Als voorganger van Powell bij de Fed geniet zij daar nog steeds aanzienlijke invloed. Niet voor niets gokt Wall Street op een waardeverlies van de Amerikaanse dollar de komende twee jaar.

De verwachte beleidsaanpak van Biden zal een dramatisch effect hebben op de Europese economie, die nog steeds sterk afhankelijk is van de export. In 2019 was de export goed voor 46,9 procent van het Duitse bbp, 31,8 procent van het Franse en 31,5 procent van het Italiaanse. De Europeanen kunnen het zich niet veroorloven werkeloos toe te kijken hoe de euro zó sterk wordt dat hij hun export verstikt.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/jnY3B8Jnl