soros104_adrian-dennis_AFP_Getty-Images_mark-carney-BoE-inflation Adrian Dennis/AFP/Getty Images

Brexit teruggedraaid?

LONDEN – De economische realiteit begint de valse hoop van veel Britten in te halen. Een jaar geleden toen een nipte meerderheid stemde voor terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie geloofden ze de beloften van de tabloids en van de politici die de Leave-campagne steunden dat de Brexit hun levenstandaard niet zou verlagen nog. En ze hebben deze standaard afgelopen jaar ook in stand weten te houden door de schulden van huishoudens op te laten lopen.

Dit heeft een tijdje gewerkt omdat de hieruit volgende grotere gezinsconsumptie de economie stimuleerde. Maar het moment van de waarheid voor de Britse economie komt snel naderbij. De laatste cijfers gepubliceerd door de Bank of England laten zien dat de lonen de inflatie niet meer bijhouden, dus de reële inkomens zijn beginnen te dalen.

Terwijl deze trend de komende maanden doorzet zullen huishoudens zich snel realiseren dat hun levenstandaard daalt en zullen hun uitgavenpatroon aan moeten passen. Wat de zaken nog verergert is dat ze zich ook zullen realiseren dat ze teveel schulden hebben opgebouwd en zullen moeten afbouwen, wat de gezinsconsumptie die de economie in stand hield nog verder zal reduceren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/w9oIu6Tnl