brexit eu flag JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images

Het Brexit-eindspel

LONDEN – De “Remainers” in Groot-Brittannië, die nog steeds hopen het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten te kunnen terugdraaien, hebben de Britse steden volgeplakt met affiches met de eenvoudige vraag: “Brexit – Is It Worth It?” (“Brexit – Is het het allemaal wel waard?”) Hoe zit dat nu precies?

De economie geeft een duidelijk antwoord op deze vraag: beslist niet. In termen van de kosten en baten van een vertrek was de uitslag van het Brexit-referendum uit 2016 beslist irrationeel.

En toch heeft de economie een belangrijke rol gespeeld in het besluit. De Brexit-propagandisten hebben op briljante wijze het tastbare economische ongenoegen, met name tegen de immigratie, gekanaliseerd in vijandigheid jegens de EU. Maar het ongenoegen was oorspronkelijk gericht tegen de schade die aan de Britse economie is toegebracht door haar nalatige bestuurders. Zoals Will Hutton en Andrew Adonis trefzeker opmerken in hun recente boek Saving Britain: “Onze problemen zijn van Britse makelij; zij kunnen alleen maar in Groot-Brittannië worden opgelost. Europa staat deze missie niet in de weg...”

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/xEBjg9knl