brexit london DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images

Brexit en de Europese Orde

BERLIJN – Er zijn nog maar een paar maanden te gaan voordat Groot-Brittannië de Europese Unie formeel zal verlaten. Tot nu toe is het debat over de Brexit voornamelijk in economische termen gevoerd. Mocht Groot-Brittannië het blok verlaten zonder wederzijdse afspraken, dan zal de schade waarschijnlijk aanzienlijk zijn. En zoals de zaken er nu voorstaan, zijn dergelijke afspraken bepaald niet gegarandeerd.

Een “harde Brexit” zou inhouden dat op 29 maart 2019 om 11 uur Britse tijd een einde komt aan het Britse lidmaatschap van alle EU-verdragen – zoals de douane-unie en de gemeenschappelijke markt – en de internationale handelsovereenkomsten die de EU heeft gesloten. Groot-Brittannië zou louter een derde partij worden, met verreikende gevolgen voor de handel met de EU – niet in de laatste plaats chaos aan de Britse grens.

Maar de Brexit zal uiteraard ook verreikende politieke gevolgen hebben. In termen van de dagelijkse gang van zaken wordt de EU vooral beschouwd als een gemeenschappelijke markt en een douane-unie. Maar in de kern is zij een politiek project, gebaseerd op een specifiek idee over het Europese statensysteem. Dit idee – niet de economische kant van de zaak – is waar de Brexit werkelijk over gaat. En het is de reden dat het Britse besluit om de EU te verlaten – met of zonder afspraken – een enorme invloed zal uitoefenen op de 21e-eeuwse Europese orde.

https://prosyn.org/rHQh7ilnl