buiter24_ChesnotGetty Images_bitcoin Chesnot/Getty Images

Schrödingers Bitcoin

NEW YORK – 8. februar ble det kjent at Elon Musks el-bil-selskap Tesla måneden før hadde investert 1,5 milliarder dollar av sin kontantbeholdning i Bitcoin. Nyheten bidro til å sende kryptovalutaens allerede skyhøye pris enda høyere — opp ytterligere 10 % — til rekordhøye 44 000 dollar. Men det som går opp kan like lett falle ned igjen — spesielt i Bitcoins tilfelle.

Bitcoin ble oppfunnet i 2008, og Bitcoin-handelen startet i 2009. I 2010 steg verdien på en Bitcoin fra rundt åtte hundredeler av en cent til åtte cent. I april 2011 var prisen 67 cent og steg til 327 dollar i november 2015. Så sent som 20. mars i fjor gikk Bitcoin for rundt 6 200 dollar, men har siden steget mer enn syv ganger i verdi.

Bitcoin er en 12 år gammel boble. Jeg beskrev for noen år siden gull som en «blankpusset Bitcoin» og karakteriserte metallets pris som en 6 000 år gammel boble. Dette var ikke en helt rettferdig beskrivelse. Gull har hatt en reell verdi som en industriell råvare og har det fortsatt som en varig forbruksvare (som blir brukt til å lage smykker).

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/xrVIF3cnb