sinn95_ Thomas LohnesGetty Images_biontech Thomas Lohnes/Getty Images

Een triomf van Duitse innovatie en immigratie

MÜNCHEN – De wereld nam er nota van toen de Duitse start-up BioNTech een doorbraak bekendmaakte in de ontwikkeling van een nieuw type vaccin ter bestrijding van COVID-19. Na tienduizenden mensen te hebben getest, bleek dat het vaccin van BioNTech 95 procent effectief is in het bieden van bescherming aan diegenen die anders besmet zouden raken. Het bedrijf was het eerste dat een vergunning aanvroeg voor het gebruik in noodgevallen van een coronavirus-vaccin in de Verenigde Staten, en het heeft aangekondigd dat het binnenkort soortgelijke stappen zal ondernemen in Europa.

Antivirale vaccins worden meestal gemaakt met gedevitaliseerd virusmateriaal, dat buiten het lichaam wordt vervaardigd, maar BioNTech heeft een nieuwe methode ontwikkeld om genetisch gemodificeerd RNA in de patiënt te injecteren. Dit zet de cellen van de patiënt ertoe aan om zelf een kenmerkend eiwit van het desbetreffende SARS-CoV-2-virus te produceren, waardoor het immuunsysteem van het lichaam een effectieve respons kan opbouwen voordat het het echte virus tegenkomt.

Het grote voordeel van deze aanpak is dat het mogelijk is om binnen enkele maanden ruim een miljard vaccindoses te produceren. Het is ook zeer veilig, omdat het gemodificeerde RNA alleen bij een zeer lage temperatuur kan overleven en snel in het lichaam wordt afgebroken zodra het zijn werk heeft gedaan. Eventuele latere schade aan het lichaam is daarom uiterst onwaarschijnlijk.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/Fkxgiu2nl