thiaw1_KAMBOU SIAAFP via Getty Images_biofuelfarmfieldworkers Kambou Sia/AFP via Getty Images

We moeten de klimaatverandering een slag toebrengen

BONN – In de strijd tegen de klimaatverandering is de betrouwbare levering van duurzame energie aan iedereen die dat nodig heeft een van de grootste ontwikkelingsuitdagingen van onze tijd geworden. Voor het verwezenlijken van de belofte van de internationale gemeenschap om de opwarming van de aarde onder de 1,5 tot 2°C te houden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk zullen uitgebreid gebruik van bio-energie, koolstofafvang en -opslag, strategieën als herbebossing en andere maatregelen nodig zijn.

Het probleem is dat deze potentiële oplossingen doorgaans alleen in de marges van internationale beleidskringen worden besproken, als dat überhaupt al het geval is. En toch schatten deskundigen dat het mondiale koolstofbudget – de hoeveelheid extra koolstofdioxide die we nog kunnen uitstoten zonder een potentieel catastrofale klimaatverandering op gang te brengen – binnen tien jaar op zal zijn. Dat betekent dat er urgente behoefte bestaat om de opties van bio-energie en herbebossing op te schalen. De wetenschappelijke methoden om dit voor elkaar te krijgen zijn er al, maar hoe langer we wachten, des te groter de mogelijkheid is dat deze methoden niet langer levensvatbaar zullen zijn.

Duurzame energie is de beste optie voor het vermijden van de meest verwoestende effecten van de klimaatverandering. Gedurende zes van de afgelopen zeven jaren heeft de mondiale groei van duurzame energiecapaciteit die van de niet-duurzame energiebronnen overtroffen. Maar hoewel zonne- en windenergie veel progressie boeken, kunnen ze nog steeds niet in voldoende mate voldoen aan de mondiale vraag.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/P52uPsonl