1

Vaccinpioniers uit de opkomende landen

SEATTLE – Vaccins doen wonderen. Ze zorgen ervoor dat ziektes niet toe kunnen slaan, wat beter is dan ze erna te behandelen. Ze zijn ook relatief goedkoop en makkelijk naar mensen toe te brengen. Toch krijgen miljoenen kinderen ze niet. Dit is voor mij altijd ongelooflijk geweest. Toen we 15 jaar geleden de Gates Foundation begonnen namen we aan dat alle voor de hand liggende stappen al ondernomen waren en dat we achter de dure of nog niet bewezen oplossingen aan moesten gaan. Maar in de praktijk blijkt het bezorgen van basisvaccins nog steeds een van onze topprioriteiten.

Als ik vooruitkijk naar 2014 ben ik optimistischer dan ooit over de vooruitgang die we met de kracht van vaccins kunnen boeken om alle kinderen, waar ze ook leven, een gezonde start in het leven te geven. We hebben nieuwe fondsen van gulle donoren over de hele wereld. We ontwikkelen nieuwe en betere vaccins om kinderen tegen dodelijke ziektes te beschermen. En we vinden innovatieve manieren om ze af te leveren, vooral in moeilijk bereikbare gebieden.

Een van de meest opwindende ontwikkelingen in de mondiale beweging om alle kinderen toegang tot immunisatie te geven, en een die vaak over het hoofd gezien wordt, is de groeiende rol van vaccinleveranciers in opkomende landen. Landen als Brazilië, China en India hebben zelf met veel gezondheids- en ontwikkelingsuitdagingen te maken gehad en ze hebben een enorme vooruitgang geboekt. Nu gebruiken ze hun ervaring en technische capaciteiten om andere landen te helpen de zelfde vorderingen te maken.

U heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van de meeste farmaceutische bedrijven (Serum Institute of India, Bharat Biotech, Biological E, China National Biotec Group en Bio-Manguinhos, om er maar een paar te noemen) die tot onze meest waardevolle partners op het gebied van de mondiale gezondheid zijn gaan behoren. Door het gebruik van dezelfde innovatieve geest die de opkomende markten veranderd hebben in productiecentra voor alles van auto’s tot computers, zijn deze bedrijven leidend geworden in het voorzien van de wereld met goedkope vaccins van hoge kwaliteit.

De groeiende concurrentie en nieuwe benadering van productie die deze bedrijven hebben voortgebracht hebben het mogelijk gemaakt om een kind te beschermen tegen acht ernstige ziektes (waaronder tetanus, kinkhoest, polio en tuberculose) voor minder dan 30 dollar. Serum Institute produceert meer vaccins dan enig ander bedrijf ter wereld en heeft een sleutelrol gespeeld in het verminderen van de kosten en het groter maken van de volumes.

Door de inspanningen van deze leveranciers en hun nauwe samenwerking met de GAVI Alliance, multinationale vaccinproducenten en internationale donoren worden er meer dan 100 miljoen kinderen per jaar (meer dan ooit tevoren) gevaccineerd. Wanneer er meer producenten de markt betreden en de competitie stimuleren met innovatieve productietechnieken, zullen de prijzen waarschijnlijk nog verder dalen.

Denk aan de vooruitgang die er is geboekt met het levensreddende pentavalent vaccin dat kinderen beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis b en haemophilus influenza type b (Hib) allemaal in één shot. Toen de Gavi Alliance het in 2001 introduceerde was er één leverancier en de kosten waren 3,50 dollar per dosis. Toen de vraag naar het vaccin groeide, moedigde de GAVI andere leveranciers aan om de markt te betreden en de prijs daalde. Nu zijn er vijf fabrikanten en Biological E, een farmaceutisch bedrijf uit India, kondigde eerder dit jaar aan het vaccin voor slechts 1,19 dollar per dosis aan te gaan bieden.

We hebben grote opkomende landen ook in biomedische technologie zien investeren om ontwikkelingslanden van nieuwe vaccins te voorzien. Het departement van Biotechnologie van India en Bharat Biotech kondigden dit jaar plannen aan om een nieuw vaccin tegen het rotavirus (dat honderdduizenden kinderen doodt)  uit te geven, voor 1 dollar per dosis, significant goedkoper dan bestaande vaccins. Vergelijkbaar kreeg een Chinees bio-techbedrijf in oktober toestemming van de Wereldgezondheidsorganisatie om een verbeterd vaccin op de markt te brengen om kinderen te beschermen tegen Japanse encefalitis. In dezelfde maand maakte Bio-Manguinhos, het meest vooraanstaande Braziliaanse biomedische onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, in samenwerking met de Gates Foundation plannen bekend om een gecombineerd mazelen en rode hond vaccin te gaan produceren.

Toen ik meer dan 15 jaar geleden voor het eerst betrokken raakte bij de mondiale gezondheid, waren dit soort aankondigingen zeldzaam. De vaccinwereld werd gedomineerd door een handjevol farmaceutische bedrijven in rijke landen en de hele sector leed onder een gebrek aan competitie. Vandaag de dag maken producenten in opkomende landen zo’n 50% van de vaccins die worden aangekocht door afdelingen van de Verenigde Naties voor gebruik in ontwikkelingslanden, van minder dan 10% in 1997.

De bijdragen van producenten van vaccins in opkomende landen complementeren vaak het werk van hun tegenhangers in ontwikkelde landen. In feite komen sommige van de innovatiefste ideeën voort uit hun gecombineerde inspanningen. De Gates foundation heeft een uitgebreide samenwerking tussen het Serum Institute of India en SynCo Bio Partners, een Nederlandse vaccinproducent, ondersteund om een goedkoop vaccin te produceren om meer dan 450 miljoen mensen in Afrika tegen hersenvliesontsteking te beschermen. Dit jaar maakte Biological E twee grote samenwerkingen met multinationale vaccinproducenten bekend. Een partnerschap met GlaxoSmithKline zal een zes-in-één vaccin voortbrengen dat kinderen beschermt tegen polio en andere infectieziekten. Een ander partnerschap met Novartis zal twee vaccins produceren die miljoenen mensen in ontwikkelingslanden zullen beschermen tegen tyfus en paratyfus.

Ondanks al deze vooruitgang moet er nog meer gebeuren om de 22 miljoen kinderen te helpen die, vooral in de armste landen, nog geen toegang hebben tot levensreddende vaccins. Zonder bescherming tegen dodelijke ziektes als de mazelen, longontsteking en het rotavirus wordt aan veel van deze kinderen de kans ontzegd om gezond op te groeien, naar school te gaan en een productief leven te leiden. Hun landen zijn ook verliezers. Ziekte berooft een arm land van energie en menselijk talent, drijft de zorgkosten op en verhinderd economische groei.

We leven in een wereld waar we de mogelijkheid hebben om dit onrecht te corrigeren. We hebben de kennis om effectieve vaccins te produceren, ze betaalbaar te maken en ze naar de kinderen te brengen die ze nodig hebben. Leveranciers van vaccins uit opkomende landen zijn een cruciaal onderdeel van dit proces. Dankzij hun bijdrage komt de dag steeds dichter bij dat alle kinderen gezond aan hun leven kunnen beginnen.

Vertaling: Melle Trap