6

Poetin’s regering in de Donbas

STANFORD – In maart publiceerde de Duitse schandaalkrant Bild een artikel gebaseerd op een geheim document dat onthult hoe afvallige gebieden in oost-Oekraïne ‘worden behandeld alsof ze onderdeel zijn van het Russische soevereine territorium.’ De onthullingen werpen een nieuw licht op de lopende Minsk 2 vredesonderhandelingen; een licht dat de frustratie geuit door de Oekraïense regering verluchtigt.

Het document dat Bild in zijn bezit heeft gekregen is een rapport van een bijeenkomst in oktober van de Russische ‘Interministeriële Commissie voor de Provisie van Humanitaire Hulp aan de Getroffen Gebieden in het Zuidoosten van de Regio’s Donetsk en Loehansk.’ Het beschrijft hoe de deelnemers aan de bijeenkomst zich niet alleen richtten op humanitaire bijstand, maar eerder als een soort schaduwregering fungeerden. Werkgroepen die samenwerken met de Russische autoriteiten zijn opgezet om de financiën, het economische beleid, de energie- en transportinfrastructuur, en handel van de regio te beheren.

Het is opmerkenswaardig dat de ontmoeting doorgang had onder het toeziend oog van vier leden van de Russische geheime dienst FSB en werd voorgezeten door de Russische politicus Sergei Nazarov. De titulaire leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk waren niet present. Er was zelfs maar één Oekraïner aanwezig en dat was een vertegenwoordiger van de energiegigant DTEK, eigendom van Rinat Achmetov, de rijkste oligarch van het land.

De officiële onderhandelingspositie van het Kremlin is dat het een ongedeeld Oekraïne wil dat de separatistische republieken een aanzienlijke autonomie geeft en recht op een veto op vitale nationale wetgeving. Dit vereist van Oekraïne om zijn grondwet aan te passen om een speciale status te geven aan de afvallige regio’s – een verandering aan de fundamentele structuur van het land die na het verlies van 10.000 mensenlevens waarschijnlijk niet politiek haalbaar is. In ruil hiervoor heeft het Kremlin steun toegezegd – maar pas nadat de grondwet veranderd is – aan de nationale Oekraïense regering in het herpakken van de controle over deze regio’s en de grens met Rusland.