pro russian Aleksey Filippov | Stringer via Getty Images

Poetin’s regering in de Donbas

STANFORD – In maart publiceerde de Duitse schandaalkrant Bild een artikel gebaseerd op een geheim document dat onthult hoe afvallige gebieden in oost-Oekraïne ‘worden behandeld alsof ze onderdeel zijn van het Russische soevereine territorium.’ De onthullingen werpen een nieuw licht op de lopende Minsk 2 vredesonderhandelingen; een licht dat de frustratie geuit door de Oekraïense regering verluchtigt.

Het document dat Bild in zijn bezit heeft gekregen is een rapport van een bijeenkomst in oktober van de Russische ‘Interministeriële Commissie voor de Provisie van Humanitaire Hulp aan de Getroffen Gebieden in het Zuidoosten van de Regio’s Donetsk en Loehansk.’ Het beschrijft hoe de deelnemers aan de bijeenkomst zich niet alleen richtten op humanitaire bijstand, maar eerder als een soort schaduwregering fungeerden. Werkgroepen die samenwerken met de Russische autoriteiten zijn opgezet om de financiën, het economische beleid, de energie- en transportinfrastructuur, en handel van de regio te beheren.

Het is opmerkenswaardig dat de ontmoeting doorgang had onder het toeziend oog van vier leden van de Russische geheime dienst FSB en werd voorgezeten door de Russische politicus Sergei Nazarov. De titulaire leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk waren niet present. Er was zelfs maar één Oekraïner aanwezig en dat was een vertegenwoordiger van de energiegigant DTEK, eigendom van Rinat Achmetov, de rijkste oligarch van het land.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/1RAOJSU/nl;