national health service 1948 Edward G Malindine/Getty Images

Breng de publieke gezondheidszorg terug naar het publiek

LONDEN – De National Health Service in het Verenigd Koninkrijk stond dit jaar stil bij haar zeventigste verjaardag, dus dit is een goed moment om te reflecteren op het verleden en de toekomst van de NHS. De NHS is al lange tijd bron van inspiratie voor zorgdebatten over de hele wereld. Maar wanneer deze niet op een meer duurzame voet gegrondvest wordt zou ze wel eens tot een afschrikwekkend voorbeeld kunnen worden.

Toen de NHS in 1948 werd opgericht was haar missie om universele gezondheidszorg van hoge kwaliteit aan te bieden gedurfd radicaal. Met verloop van tijd echter werd ze samen met onderwijs en publieke pensioenvoorzieningen toonbeeld van de fundamentele pijlers van de moderne verzorgingsstaat.

Vandaag de dag echter heeft de NHS met zich opstapelende uitdagingen te maken, als gevolg van de jaren van ‘soberheid’ na de financiële crisis van 2008 zowel als van bredere veranderingen in het verdienmodel van de farmaceutische industrie. Nu ondernemingsbesturen steeds meer georiënteerd zijn op enge financiële indicatoren zoals kwartaalresultaten hebben medicijnproducenten de prijzen omhoog gegooid, en draagt de NHS hiervan de lasten. Wat de zaken nog verergert is dat veel medicijnen niet eens zouden bestaan zonder publieke investeringen. Afgelopen jaar spendeerde de NHS in Engeland een miljard pond aan het aanschaffen van medicijnen waarin is geïnvesteerd door de UK Medical Research Council en andere publieke organen. In de Verenigde Staten besteedt National Institutes of Health (NIH) jaarlijks meer dan 37 miljard dollar aan biomedisch onderzoek, vooral op gebieden die voor de private sector te riskant zijn. En wereldwijd betaalt het publiek voor een geschatte twee derde van alle vooraf betaalde kosten van farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling (O&O).

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/aj7ZfYLnl