nye214_abzee_getty Images_china japan map abzee/Getty Images

Bidens strategie voor Azië draait om Japan

CAMBRIDGE – Hoe Joe Biden met China omgaat zal een van de bepalende kwesties van zijn presidentschap zijn. Hij erft een Chinees-Amerikaanse relatie die zich op het diepste punt in vijftig jaar bevindt. Sommigen wijten dit aan zijn voorganger, Donald Trump. Maar Trump heeft alleen maar olie op het vuur gegooid. Het waren de Chinese leiders die het vuurtje hebben aangestoken.

In het afgelopen decennium hebben de Chinese leiders het gematigde beleid van Deng Xiaoping van ʻverberg je kracht en wacht rustig afʼ losgelaten. Ze zijn op allerlei manieren assertiever geworden: door kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee te bouwen en te militariseren, door de wateren bij Japan en Taiwan binnen te dringen, door invallen te doen in India langs de Himalaya-grens en door Australië economisch onder druk te zetten toen het waagde kritiek te leveren op China.

Op handelsgebied heeft China het speelveld doen kantelen door staatsbedrijven te subsidiëren en buitenlandse bedrijven te dwingen intellectuele eigendom over te dragen aan hun Chinese partners. Trump reageerde onhandig met importtarieven op zowel de producten van de bondgenoten als die van China, maar hij kreeg krachtige steun van beide partijen toen hij bedrijven als Huawei buitensloot, wier plannen om 5G-netwerken te bouwen een bedreiging voor de veiligheid vormden.

https://prosyn.org/L5oEZyunl