rogoff215_Alex WongGetty Images_powell brainard Alex WongGetty Images

De verstandige keuze voor Powell als Fed-voorzitter

CAMBRIDGE – Het strekt de Democraat Joe Biden tot eer dat hij de Republikein Jerome Powell heeft herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar als voorzitter van de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken). Daarmee liet Biden een zeer sterk alternatief voorbijgaan in de persoon van Lael Brainard, de kandidaat die sterk de voorkeur genoot van progressieven en die in abstracto ook een uitstekende keuze zou zijn geweest. Door krachtig weerstand te bieden aan de sterke druk van de linkervleugel van de Democratische Partij heeft Biden verschillende dingen tegelijk bereikt.

In de eerste en belangrijkste plaats heeft hij de onafhankelijkheid van de centrale bank van politieke druk herbevestigd. Zijn voorganger, Donald Trump, erfde een zeer capabel hoofd van de centrale bank, Janet Yellen, en erkende dat ook. Maar hij besloot dat het beter was om zijn eigen persoon aan de leiding te hebben, misschien in de hoop dat hij een beroep zou kunnen doen op Powell om het monetaire beleid niet te verstrakken in de aanloop naar de verkiezingen van 2020.

Zoals bij veel van Trumps beslissingen was dit een scherpe breuk met de traditie. Nieuwe presidenten herbenoemen doorgaans een bekwame voorzitter van de Federal Reserve voor een tweede termijn. De keuze van Biden herstelt deze traditie. Zou Trump, in het onwaarschijnlijke geval dat hij in 2025 opnieuw president wordt, het dan nodig vinden om Powell te passeren voor een derde termijn, omdat Biden hem heeft gesteund? Waarschijnlijk wel.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/3XHIcZInl