buiter26_GearstdGettyImages_questionmarkmoney Gearstd/GettyImages

Bidens belastingplan klopt niet

NEW YORK – Nu de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een American Jobs Plan en een American Families Plan heeft voorgesteld, is zij op zoek naar ten minste 4 biljoen dollar aan extra belastinginkomsten. In tegenstelling tot de zes pandemiegerelateerde begrotingsprogrammaʼs die tussen 6 maart 2020 en 11 maart 2021 zijn uitgevaardigd, zijn deze nieuwe uitgavenpakketten niet bedoeld om de economie onmiddellijk te stimuleren. Omdat het gaat om sociale en herverdelingsprogrammaʼs, die meer gericht zijn op de aanbodzijde, zullen zij moeten worden gefinancierd door ofwel hogere belastingen ofwel bezuinigingen. En omdat compenserende bezuinigingen niet worden overwogen, lijken belastingverhogingen onvermijdelijk.

Natuurlijk kan het gat in de inkomsten uiteindelijk aanzienlijk groter uitvallen dan 4 biljoen dollar, als blijkt dat het afgelopen maart goedgekeurde American Rescue Plan van 1,9 biljoen dollar niet volledig kan worden gedekt door een hoger tekort. In dat geval moet de regering Biden wellicht nog een biljoen dollar toevoegen aan haar doelstelling voor de belastinginkomsten. Maar in het licht van de huidige doeleinden zullen we bekijken wat nodig is om 4 biljoen dollar binnen te halen.

Het American Jobs Plan is een achtjarig uitgaven- en belastingkredietprogramma dat 2,25 biljoen dollar aan nieuwe belastingmiddelen vergt, en het (nog onduidelijke) American Families Plan zal naar verwachting bijna even groot zijn als het American Rescue Plan. In beide gevallen zullen de extra uitgaven over een periode van tien jaar worden gespreid, zodat in het komende decennium een extra bedrag van 400 miljard dollar per jaar nodig zal zijn. Dit doel is haalbaar, maar de last zal hoogstwaarschijnlijk niet alleen op de rijken, maar ook op de middenklasse neerkomen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/KlHlgW0nl