birdsall8_Parveen KumarHindustan Times via Getty Images_india flood Parveen Kumar/Hindustan Times via Getty Images

Het is tijd de klimaatmarkt te ontketenen

WASHINGTON, DC – De vooruitgang in de strijd tegen de klimaatverandering verloopt al geruime tijd in een slakkengangetje, en de kosten van het uitblijven van maatregelen worden steeds duidelijker zichtbaar. Er gaat nauwelijks een week voorbij zonder natuurramp of een of andere extreme weersomstandigheid, waardoor het leven en de bestaansmiddelen van kwetsbare bevolkingsgroepen in de ontwikkelingslanden weggevaagd worden. Tot de meest recente verschrikkingen behoren verwoestende overstromingen in India als gevolg van het smelten van gletsjers, en de golf van orkanen van categorie 4 die Honduras in november trof.

Met een koolstofvoetafdruk per hoofd van de bevolking die vier- tot vijfmaal zo groot is als die van het gemiddelde lage- of middeninkomensland, dragen de Verenigde Staten grote verantwoordelijkheid voor deze tragedies. Gelukkig lijkt 2021 het jaar te worden waarin de VS eindelijk zinvolle klimaatmaatregelen zullen gaan nemen, dankzij een nieuwe ontwikkeling in de mondiale financiële sector. U hoort het goed: Big Finance is groen aan het worden, nu grote institutionele beleggers op zoek zijn naar veilige, langetermijnrendementen op de wereldmarkten.

Naast vele andere positieve ontwikkelingen heeft ExxonMobil, onder druk van Blackrock, ʼs werelds grootste vermogensbeheerder, onlangs zoʼn 20 miljard dollar van zijn fossiele-brandstofbezittingen afgeschreven. Het New York State Common Retirement-fonds, dat ruim  200 miljard dollar onder beheer heeft, heeft aangekondigd te zullen desinvesteren in bedrijven die fossiele brandstoffen blijven gebruiken. En, zoals The Economist onlangs opmerkte, is het aandeel van energiebedrijven in de S&P 500 gedaald van 10 procent in 2011 naar 3 procent nu, wat niet alleen de gevolgen van de pandemie weerspiegelt, maar ook de ʻgrieven van beleggers, die verder gaan dan COVID-19.ʼ

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/RkoU55knl