stiglitz284_Caroline BrehmanCQ-Roll Call, Inc via Getty Images_small business support Caroline Brehman/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Biden slår på stortromma

NEW YORK – President Joe Biden har lagt frem forslag til en krisepakke på 1900 milliarder dollar for å hjelpe den amerikanske økonomien å komme seg på fote igjen. Mange republikanere er imot denne planen. De er på ny grepet av den finanspolitiske ortodoksien som de går bort fra hver gang de selv kontrollerer Det hvite hus. De massive skattelettene som det republikanske partiet ga til milliardærer og bedrifter i 2017, resulterte i de største budsjettunderskuddene i amerikansk historie — utenom i krig og under alvorlige økonomiske kriser. Men investeringene og den økonomiske veksten som disse skattekuttene etter sigende skulle føre til, har vi fortsatt ikke sett noe til.

I motsetning til republikanernes skattekutt, er Bidens kriseplan sårt tiltrengt. Nye tall viser at den økonomiske innhentingen til dels har bremset opp, både når det gjelder sysselsettingen og veksten i BNP. Det er ingen tvil om at krisepakken vil stimulere økonomien enormt — og at økonomisk vekst vil generere betydelige skatteinntekter, ikke bare for føderale myndigheter, men også for delstater og kommuner som sårt trenger finansiering for å kunne yte helt nødvendige tjenester.

Motstanderne av Bidens plan advarer også mot inflasjon — et skremmebilde som er mer fiksjon enn virkelighet i dagens situasjon. Noen nye tall viser at lønningene muligens faller i deler av økonomien. Men vis inflasjonen på nytt gjør seg gjeldende, har amerikanske myndigheter mer enn nok av penge- og finanspolitiske virkemidler de kan ta i bruk.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/MYH876Dnb