stiglitz284_Caroline BrehmanCQ-Roll Call, Inc via Getty Images_small business support Caroline Brehman/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Biden pakt het groots aan

NEW YORK – De Amerikaanse president Joe Biden heeft een reddingsplan van 1,9 biljoen dollar voorgesteld om de Amerikaanse economie te helpen zich te herstellen van de pandemie. Veel Republikeinen verzetten zich ertegen, omdat zij plotseling verteerd worden door een vorm van begrotingsreligie die zij echter zonder pardon weer laten varen wanneer hun partij het Witte Huis controleert. De enorme belastingverlagingen die de GOP in 2017 heeft doorgevoerd voor miljardairs en bedrijven hebben geleid tot de grootste Amerikaanse begrotingstekorten ooit, buiten tijden van een diepe recessie of oorlog. Maar de beloofde investeringen en groei zijn er nooit gekomen.

Het door Biden voorgestelde uitgavenplan is daarentegen dringend noodzakelijk. Uit onlangs vrijgegeven gegevens blijkt een vertraging van het herstel van Amerika, zowel als het gaat om het bbp als om de werkgelegenheid. Er zijn overweldigende bewijzen dat het herstelpakket de economie een enorme stimulans zal geven en dat de economische groei aanzienlijke belastinginkomsten zal genereren, niet alleen voor de federale regering, maar ook voor de staten en gemeenten die nu verstoken zijn van de middelen die zij nodig hebben om essentiële diensten te kunnen leveren.

Tegenstanders van het plan-Biden waarschuwen ook op onoprechte wijze voor inflatie – die altijd op de loer liggende boeman die tegenwoordig meer fantasie dan reële dreiging is. Sommige gegevens wijzen er inderdaad op dat de lonen in delen van de economie misschien aan het dalen zijn. Maar als er inflatie ontstaat, hebben de VS voldoende monetaire en begrotingsinstrumenten voorhanden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/MYH876Dnl