krauss55_BRENDAN SMIALOWSKIAFP via Getty Images_bidenputin Brendan Smialowski/AFP via Getty Images

Joe Bidens Nixon-strategie

STANFORD – De strategische noodzaak voor de recente topontmoetingen van VS-president Joe Biden in Europa was het smeden van een eensgezind westers antwoord op de opkomst van China. In de drie weken die sinds die ontmoetingen zijn verstreken, is duidelijk geworden dat hij daarin is geslaagd.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland zitten nu in wezen op dezelfde golflengte. Elk van deze landen erkent nu dat brede internationale overeenstemming noodzakelijk is om China ervan te overtuigen zijn agressieve gedrag in te tomen. De Chinese houding kwam duidelijk naar voren in de opmerkingen van de Chinese president Xi Jinping deze maand ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Communistische Partij van China. Elke poging om de opkomst van zijn land te dwarsbomen, zo waarschuwde hij, zal leiden tot ʻhoofden die bloedig tegen een Grote Muur van Staal worden geslagen.ʼ

In Azië heeft de door de regering-Biden onderkende strategische noodzaak ertoe geleid dat zij meer nadruk legt op het ʻkwartetʼ democratieën in Azië en de Stille Oceaan: Australië, India, Japan en de VS. Eind vorige maand voerden de VS en Japan gezamenlijke marinemanoeuvres uit om zich voor te bereiden op eventuele Chinese agressie jegens Taiwan. En in Europa hebben zowel de NAVO als de Europese Unie China bovenaan de beleidsagenda geplaatst, nadat zij eerder hadden geprobeerd verplichtingen ʻbuiten de regioʼ te vermijden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/qAdsIsCnl