nye204_Julia JaroschewskiEyeEm_UNUSflags Julia Jaroschewski/EyeEm/Getty Images

Na de liberale internationale orde

CAMBRIDGE – Veel analisten betogen dat de liberale internationale orde tot een einde is gekomen door de opkomst van China en de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar als Joe Biden de presidentsverkiezingen in november wint, moet hij dan proberen die internationale orde nieuw leven in te blazen? Waarschijnlijk niet, maar hij moet hem wel vervangen.

Critici wijzen er terecht op dat de Amerikaanse orde na 1945 niet mondiaal en ook niet altijd heel liberaal is geweest. Ruim de helft van de wereld viel erbuiten (het Sovjet-blok en China) en veel autoritaire staten maakten er deel van uit. De Amerikaanse hegemonie werd altijd te breed uitgemeten. Niettemin moet het sterkste land ter wereld leiding geven bij het creëren van mondiale publieke goederen, omdat ze anders gewoonweg niet ter beschikking gesteld worden – en de Amerikanen daaronder zullen lijden.

De huidige pandemie is een goed voorbeeld. Een realistisch doel voor een regering-Biden moet het vestigen van op regels gebaseerde internationale instellingen zijn, met uiteenlopende lidmaatschapsvormen voor uiteenlopende kwesties.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/lf0XWLfnl