galbraith7_Drew Angerer Getty Images_biden order Drew Angerer/Getty Images

Bidens storartede start

AUSTIN – På under tre måneder har det amerikanske politiske landskapet endret seg i betydelig grad. For det første bidro koronapandemien til at Donald Trump tapte presidentvalget — ikke fordi stemningen blant velgerne endret seg i dette dypt splittede landet, men fordi viruset åpnet velgerslusene og la til rette for at flere kunne stemme ved valget. Som følge av et kraftig oppsving i antall forhåndsstemmer, var valgdeltakelsen svært høy: 20 millioner flere stemmer enn i 2016 og den største prosentvise deltagelsen (blant stemmeberettigede) i et amerikansk presidentvalg siden 1900.

For det andre har Georgia byttet ut begge sine republikanske senatorer med demokrater i omvalget som ble avholdt 5. januar. Dette takket være ti år med lokal innsats av stemmerettsaktivister som Stacey Abrams. Dermed har demokratene tatt kontroll over Senatet med knapp margin.

For det tredje, oppildnet Trump og noen av hans partifeller en mobb til å storme Kongressen. Dette var en katastrofal politisk feilberegning. Den resulterte i fem døde (inkludert en politimann). Den førte til at Trump ble stilt for riksrett for andre gang. Og den var et nederlag for det som var Trumps mest aggressive arvtakere, senator Josh Hawley fra Missouri og Ted Cruz fra Texas.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/HS6DbqVnb