galbraith7_Drew Angerer Getty Images_biden order Drew Angerer/Getty Images

De prachtige openingszetten van Biden

AUSTIN – In nog geen drie maanden tijd is het Amerikaanse politieke landschap compleet veranderd. In de eerste plaats is Donald Trump verslagen door de COVID-19-pandemie – niet zozeer omdat de publieke opinie in dit sterk gepolariseerde land is omgeslagen, maar eerder omdat het virus de poorten van de stembusgang heeft opengezet. Dankzij een enorme toename van het aantal vervroegd uitgebrachte stemmen en het aantal stembiljetten per post heeft de opkomst bij de verkiezingen van 2020 die van 2016 met 20 miljoen stemmen overtroffen, en werd een groter deel van het electoraat vertegenwoordigd dan bij welke Amerikaanse presidentsverkiezing sinds 1900 ook.

In de tweede plaats werden in Georgia, dankzij tien jaar lokale campagnes van stemrechtactivisten onder leiding van Stacey Abrams, de twee Republikeinse senatoren bij de tussentijdse verkiezingen van 5 januari vervangen door Democraten, waardoor de Democratische Partij van president Joe Biden de nipte controle over de Amerikaanse Senaat in handen heeft gekregen.

Ten slotte hebben Trump en een aantal van zijn Republikeinse medestanders een bestorming van het Capitool ontketend. Die catastrofale politieke misrekening leidde tot de dood van vijf mensen (waaronder een politieagent), de tweede impeachment van Trump en blijvend eerverlies voor de meest agressieve mogelijke opvolgers van de verslagen president, de senatoren Josh Hawley van Missouri en Ted Cruz van Texas.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/HS6DbqVnl