buruma177_Ami VitaleGetty Images_pakistanindiaborder Ami Vitale/Getty Images

Kolonifellen

NEW YORK – 20. februar 1947 informerte Storbritannias sosialistiske statsminister Clement Attlee det britiske parlamentet om at India ville bli uavhengig senest juni 1948. Dette var ikke en dag for tidlig for Attlee, som ønsket at britene skulle trekke seg ut av et land der både muslimske og hinduistiske ledere i lang tid hadde krevd uavhengighet. Men India var på randen av borgerkrig. Muslimske ledere fryktet at hinduene ville dominere. Attlee fryktet at britene kunne ende opp i en situasjon de var ute av stand til å kontrollere og besluttet derfor å avslutte det britiske styret av India enda tidligere.

India ble uavhengig 14. august 1947. Pakistan frigjorde seg fra India. Forferdelige voldelige konfrontasjoner fant sted mellom hinduer og muslimer, og en halv million mennesker mistet livet. Mange flere mistet hjemmene sine. Sårene som oppsto etter delingen av India er ennå ikke leget.

Attlee ble av mange beskyldt for å ha trukket seg ut for tidlig og for kaotiske tilstander i den tidligere kolonien. Hvis bare politiet hadde vært bedre organisert. Hvis bare hæren hadde holdt orden. Hvis bare britene hadde trukket seg ut av India etter at landet var stabilt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/rspYOLvnb