sierakowski75_Omar MarquesGetty Images_belarusprotest Omar Marques/Getty Images

Kapring av vestlig selvgodhet

WARSZAWA – Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har nok en gang vist hvor langt han er villig til å gå for å knuse motstanderne sine. 23. mai brukte han et MiG-29 jagerfly for å tvinge et rutefly på vei fra Athen til Vilnius til å lande like før det forlot det hviterussiske luftrommet. Hensikten var å pågripe den tidligere sjefredaktøren i den hviterussiske opposisjonens nyhetskanal Nexta, Roman Protasevich, som ble arrestert etter at flyet landet i Minsk.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor et regime som allerede er utsatt for sanksjoner av USA og EU, vil gå så langt som til å kapre et fly på vei mellom to av EUs medlemsland. Nexta er Lukasjenkos folkefiende nummer én. Det er ikke bare en nyhetsportal med mange millioner følgere på diverse plattformer for sosiale medier (særlig Telegram), men har også vært den desidert viktigste informasjonskanalen i Hviterussland etter presidentvalgjukset i august i fjor.

I tillegg til å rapportere om de hviterussiske sikkerhetsstyrkenes brutale angrep mot fredelige demonstranter bidro Nexta med daglige oppdateringer om når, hvor og hvordan hviterussere burde mobilisere under de landsomfattende masseprotestene mot president Lukasjenkos valgjuks i fjor høst. Nextas oppfordringer til nasjonale frihetsmarsjer på søndager førte så mange som 200 000 mennesker ut i Minsks gater. Og alle disse demonstrantene visste nøyaktig hva de skulle gjøre fordi de fulgte kjøreplanen som ble publisert av Protasevich og hans kollega og Nextas grunnlegger Stepan Putilo.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/xU8UrKfnb