Mark Carney, governor of the Bank Of England Getty Images

Een nieuwe Bazel-ronde?

LONDEN – Na lange en soms pijnlijke onderhandelingen, die een ultieme stresstest waren voor de persoonlijke relaties tussen de centrale bankiers en toezichthouders van veel landen, heeft het Bazel-Comité in december zijn langverwachte ei gelegd. Omschreven als een pakket dat de hervormingen van het mondiale regime voor bankkapitaal van na 2008 finaliseert brengt dit het proces dat bekend staat als Bazel III tot een eind.

Bankiers hebben het resultaat al ‘Bazel IV’ genoemd, en betogen dat het laatste pakket veel nieuwe en nog zwaardere eisen bevat. Maar het Comité houdt vol dat de nieuwe regels moeten worden gezien als onderdeel en bijlage van het hervormingsprogramma dat in 2009 in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis werd ingezet. Bazel IV komt er wellicht ooit nog, maar dit is niet dat moment, zo houden ze vol.

Welk probleem probeert het nieuwe pakket op te lossen? In de preambule refereren de regulatoren aan een ‘zorgelijk niveau van variatie tussen de calculaties van de [risicogewogen activa] van banken.’ Ze hebben gevonden dat het toepassen van de verschillende interne modellen van grote banken op het zelfde portfolio zeer verschillende resultaten kan opleveren, wat betekent dat sommige banken aanzienlijk minder kapitaal dan andere reserveren voor de zelfde hoeveelheid verwacht risico.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/9QnvVGinl