Noel Celis/Getty Images

Eindeloze zomer in Aziatische steden

POTSDAM/MANILLA – Het is regentijd in Azië, wat een einde aan maandenlange verschroeiende temperaturen markeert. Maar de extreme hitte zal terugkeren, waarbij vooral steden met heftige omstandigheden te maken krijgen. De stedelijke gebieden van Azië ervaren twee keer zoveel hete dagen als landelijke – en zouden er in het jaar 2100 tien keer zoveel te verduren kunnen krijgen. Tegen die tijd zal deze trend niet meer terug te draaien zijn.

De eerste gedetailleerde inschatting van klimaatrisico’s voor Azië, uitgevoerd door de Aziatische Ontwikkelingsbank en het Potsdam Instituut voor Klimaatimpact maakt duidelijk dat de Aziatische steden in de frontlijn van het gevecht tegen klimaatverandering staan. Veel van de consequenties van een hetere aarde – zoals extreme weergebeurtenissen, stijging van de zeespiegel, klimaatmigratie, en groeiende sociale spanningen – overlappen dan ook in stedelijke gebieden.

Dit geldt in het bijzonder voor Azië, waar steden meer dan de helft van de bevolking  herbergen en bijna 80% van de economische productie voor hun rekening nemen. Tegen 2050 zou de stedelijke bevolking praktisch verdubbeld kunnen zijn, naar 3 miljard mensen. Zonder nieuwe klimaatinitiatieven kunnen de steden in de regio de komende twintig jaar verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de toename in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/4ejngJb/nl;

Handpicked to read next