Getty Images ED JONES/AFP/Getty Images

Azië na Trump

SINGAPORE – Toen de Trilateral Commission – een groep leiders uit politiek en bedrijfsleven, journalisten en academici – hier onlangs bijeenkwam, uitten velen hun zorgen over de neergang van het Amerikaanse leiderschap in Azië. Ieder Aziatisch land handelt nu meer met China dan de Verenigde Staten, dikwijls zelfs twee maal zoveel. Deze zorgen zijn nog groter geworden doordat president Donald Trump onlangs importtarieven heeft afgekondigd en zijn minachting heeft geuit voor multilaterale instellingen. Een vaak gehoorde vraag in Singapore was of het Amerikaanse leiderschap in Azië de Trump-jaren zou overleven.

De geschiedenis biedt enig perspectief. In 1972 legde president Richard Nixon eenzijdig en zonder waarschuwing vooraf tarieven op aan Amerika's bondgenoten, schond hij de afspraken die waren gemaakt in het kader van het Internationale Monetaire Fonds en voerde hij een impopulaire oorlog in Vietnam. De angst voor terrorisme was wijdverbreid en deskundigen uitten hun zorgen over de toekomst van de democratie.

Het jaar daarop riepen David Rockefeller en Zbigniew Brzezinski de Trilateral Commission in het leven, die sindsdien eenmaal per jaar bijeenkomt om dergelijke problemen te bespreken. In weerwil van allerlei samenzweringstheorieën heeft deze Commissie weinig macht; maar net als andere informele kanalen van de diplomatie van het “tweede spoor” stelt zij particuliere burgers in staat manieren te onderzoeken om netelige kwesties op te lossen. De resultaten zijn te vinden in haar publicaties en op de website.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/QZz7STWnl