A truck cockpit being assembled Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

Economen vs. wetenschappers over de langetermijngroei

CAMBRIDGE – De meeste economische voorspellers hebben grotendeels de recente vooruitgang op het gebied van de kunstmatige intelligentie gebagatelliseerd (zoals de kwantumsprong die het zelf-lerende schaakprogramma DeepMind in december vorig jaar heeft gemaakt), omdat ze denken dat dit weinig invloed heeft op de groei op de langere termijn. Dergelijk pessimisme is beslist een van de redenen dat de reële (voor de inflatie gecorrigeerde) rente extreem laag blijft, zelfs nu de toonaangevende Amerikaanse tienjarige obligatierente de afgelopen maanden een half procent omhoog is gegaan. Als het pessimisme over de aanbodkant terecht is, zullen de recente enorme belasting- en uitgavenpakketten in de Verenigde Staten de inflatie waarschijnlijk eerder laten oplopen dan dat zij de investeringen zullen bevorderen.

Er zijn heel veel redenen om bezwaar aan te tekenen tegen het recente Amerikaanse begrotingsbeleid, ook al was het verlagen van de ondernemingsbelasting verstandig (zij het niet met het bewuste bedrag). Bovenal leven we in een tijdperk van toenemende ongelijkheid en een dalend inkomensaandeel van arbeid in verhouding tot kapitaal. Overheden moeten méér en niet minder doen voor de herverdeling van inkomens en vermogen.

Het is lastig om erachter te komen wat de Amerikaanse president Donald Trump denkt als hij pocht dat zijn beleid 6 procent groei zal opleveren (tenzij hij het over de prijzen en niet over de productie heeft!). Maar als inflatiedruk inderdaad werkelijkheid wordt, zou de huidige groei wel eens aanzienlijk langer kunnen aanhouden dan voorspellers en markten geloven.

https://prosyn.org/mDs675Hnl