gomera2_Robert NickelsbergGetty Images_deforestation indonesia Robert Nickelsberg/Getty Images

Natuur versus infrastructuur

CAMBRIDGE – In november 2017 deden wetenschappers die aan het werk waren op het Indonesische Sumatra een opwindende bekendmaking: zij hadden een nieuw soort orang-oetan ontdekt, waardoor het aantal grote apensoorten wereldwijd op zeven kwam.

Maar een jaar later wordt de enige woonplaats van de achthonderd Tapanuli orang-oetans in het wild geruimd voor een $1,6 mrd kostende dam en waterkrachtcentrale. Hoewel het project nog niet 1% zal bijdragen aan de geplande opwekkingscapaciteit, zal het volgens wetenschappers leiden tot het uitsterven van deze zeldzame apensoort. Dit roept voor de zoveelste keer een belangrijke vraag op: wat is de natuur waard?

Indonesië is niet het enige land dat ecologisch onverantwoorde keuzes maakt. De 21e eeuw zal een periode van ongekende infrastructurele groei zijn, en een verbijsterende $90 bln zal de komende vijftien jaar worden besteed aan de bouw of vervanging van dammen, elektriciteitscentrales en andere faciliteiten. De komende vijftien jaar zal in feite méér infrastructuur worden gebouwd dan er nu al bestaat. Uiteraard zullen daarbij habitats verloren gaan.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/X3gvRVynl